Средствата ще бъдат разпределени между различните звена на Българската академия на науките

Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската академия на науките. С него двете страни се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно започнат обсъждане на принципите за финансиране на Академията. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

НАУКА НА ПРОТЕСТ: БАН излиза на улицата между 15 и 19 януари

Документът предвижда на БАН да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. за 2018 г. за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука. Средствата ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност, информира БГНЕС. 

ПРОТЕСТЪТ НА УЧЕНИТЕ: БАН спусна черни знамена (ВИДЕО+СНИМКИ)

На Министерството на образованието и науката се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

С участието на останалите министерства и на научната общност МОН ще изготви и предложи за утвърждаване от правителството проекти на национални научни програми за финансиране на научни дейности с потенциално висока обществена възвращаемост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.