Храмът "Свети Стефан" ще бъде тържествено открит в неделя

Часове остават до откриването на реконструираната българска църква „Свети Стефан” в Истанбул, известна още като Желязната църква.

Българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган ще открият ремонтирания храм в присъствието на двама патриарси и мюфтия.

Екип на NOVA се срещна с двама от хората, които са върнали блясъка на църквата.

Над 3 млн. евро за реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

За първи път майсторът Мехмет се докосва до метала, когато е едва в седми клас. Днес вече на 73 години, през ръцете му са минали стотици предмети. Но за първи път - цял храм от желязо. 

Цели две седмици мислех откъде да започна и дали изобщо ще стане нещо, защото когато дойдох, църквата беше в много тежко състояние”, споделя Мехмет.

Но той все пак се захваща за работа. И така – цели седем години. За това време сменя три екипа, за да открие точните хора за важната задача.

Цветята по фасадата бяха голямо предизвикателство. Под камбанарията пък имаше много пропуквания. По повърхността пък имаше два пръста ръжда. Така че се наложи всички тези части да бъдат свалени и реставрирани”, разказва майсторът. И продължава: „Дали си мюсюлманин или християни – няма значение, защото и това е храм, и това е място, обитавано от Господ. Така че ние сме щастливи, че сме тук. Няма значение къде се моли човек – дали в църква или в джамия, накрая всички ще отидем на едно и също място”.

И ако Мехмет се грижи да това желязото да върне предишния си блясък, то абсолютно всеки детайл в „Свети Стефан” е минал през ума и ръцете на Фикрие Буланмаз - архитект по реставрацията.

Под нейно ръководство, бавно и полека, храмът възкръсва за нов живот.

СЛЕД РЕСТАВРАЦИЯ: Откриват обновената българска църква в Истанбул

В началото си давах почивка – поне вечер, в събота и неделя успявах дори да отида на театър или кино, но в последните шест месеца единственият лукс, който понякога си позволявам, е да се наспя”, казва Буланмаз. Но е категорична, че целият труд си е струвал.

Желязната църква в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева. Съграждането й, благодарение на попечителския фонд на Българска народна банка, има важно политическо значение. Запазването на идентичността на българската народност в нейните етнически граници след Освобождението на България е основна функция на Българската екзархия, чието седалище, създадено в Истанбул през 1870 г., остава там до 1916 г.

Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място.

Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.