В спор - работодатели и природозащитници

„Определено има „зелен рекет”. Той е факт. Има количествени натрупвания, които доведоха до тази декларация на четирите представителни на национално равнище организации на работодателите, чиито членове създават 86,2 на сто от БВП. И там работят 82% от заетите в страната ни”, заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА: Протести против строителство и сеч в Пирин (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Искаме да знаем кой кой е сред зелените, кого представлява, кой, какво и с какви пари им плаща. Ежедневие е да се спират инвестиционни проекти от конкуренцията, като се плаща на самозвани еколози. Ежедневие е да се искат пари, за да не се обжалва даден проект. Не може вълната на популизма да се спират инвестиционни проекти, които са спазили всички закони”, каза още Васил Велев.

Отново шествие в София в защита на Пирин (ВИДЕО+СНИМКИ)

На обратната позиция застана Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”.

„Вие в момента защитавате конкретен бизнес интерес. През 2011 г. г-н Татарски, който тогава беше кмет на Разлог, каза, че Цеко Минев е човекът, който стои публично зад проекта „Пирин”, каза Андрей Ковачев.

Природозащитници на шествие срещу застрояването на Пирин (ВИДЕО)

„Трябва да се спазват законите, да се прави оценка на въздействието на околната среда и всички други, изискуеми от закона процедури. Ако те са спазени, откъде накъде шепа хора в това населено място ще решават как ще се експлоатират нашите подземни богатства. Нашият интерес е да се плаща разумна, справедлива концесионна такса и да се опазва околната среда, а не да се спира икономическото развитие. Ние също искаме да знаем кой кой е”, контрира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

25 града в страната и чужбина ще протестират в защита на Пирин

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.