Още над 450 души ще мерят постоянно чистотата на въздуха

Държавата и гражданите започват заедно да мерят мръсния въздух. Доброволците, които събират данни за качеството на въздуха, ще ги предоставят на държавните структури, за да може официалната информация за мръсния въздух да е по-актуална.

ДЕБАТ: Откъде държавата ще получава информация за замърсяването на въздуха?

Към станциите на Изпълнителната агенция по околната среда ще се добави информация от още над 450 души, които ще мерят постоянно чистотата на въздуха. А учени от БАН ще изчисляват какви са разминаванията между показателите. Идеята - да има информация къде какво дишаме в реално време.

„След 6 месеца ще имаме резултати”, обясни проф. Христомир Брънзов от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В София метат и мият улиците извънредно заради мръсния въздух (СНИМКИ)

В момента за въздуха в София например следят едва 5 станции.

С повече информация ще искаме от тях да вземат по-адекватни мерки”, коментира Стефан Димитров от airbg.info.

А гражданите искат въздуха да се мери на часове, за да са наясно кога могат да дишат и кога трябва да поемат дълбоко въздух. В момента данните на институциите показват какво сме дишали през последните 24 часа средно. Пиковете на мръсния въздух обаче идват само от неофициални източници. 

Опасно мръсен въздух в почти цяла България

„Представете си го като бутилка алкохол, ако я изпиете наведнъж е едно, ако я изпишете за 12 часа е друго”, добавя Стефан Димитров от airbg.info.

От министерството обещават, че от догодина ще има строг контрол върху горивата за отопление. Нямало как обаче да се проверяват домовете на хората по отделно.

Продадоха над 17 000 "зелени" билети за градския транспорт в столицата (ВИДЕО)

И докато България вече е в черния списък на държавите, които са застрашени от съд и глоби, ако не се справят с мръсния въздух, други девет държави от Евросъюза имат само още три дни да кажат, как ще се справят с проблема. Сред тях са дори и германия и Италия.

Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела втвърди тона на Европа по темата, като припомни, че изискванията са стари и държавите е трябвало да вземат мерки отдавна, а ако не го направят на ход е съдът.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Кметът на София призова да слезем от колите си

Дела вече се водят срещу 20 държави по два основни показателя. Замърсяване от автомобилен трафик и запрашаване от битово отопление. Страната ни попада във втората група, като държава с опасно високи нива на фини прахови частици във въздуха. Комисията е изчислила, че всяка година 400 000 души в Европа умират преждевременно, заради мръсния въздух, а европейската икономика губи по 20 милиона евро. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.