"Усилията ни не са само в една посока, предприехме няколко мерки за спряване с проблема", каза Йорданка Фандъкова

Нови мерки за чист въздух. Общината в София ги прие в края на седмицата, а едно изследване на „Алфа рисърч” показа, че за 86% от запитаните проблем с въздуха има и той е сериозен. Според Световната здравна организация сме на второ място по смъртни случаи заради мръсния въздух. Имаме осъдителна присъда от съда на Европейския съюз в Люксембург. 

Показаха „зеления билет” за дните с мръсен въздух в София (СНИМКИ)

„В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. Такива имахме и по празниците, когато трафикът беше облекчен. През нощта доста често има високи стойности”, обясни в „Събуди се” кметът на София Йорданка Фандъкова.

ОТВИСОКО: Мръсният въздух задушава София (ВИДЕО+СНИМКА)

Тя призова повече хора да слязат от автомобилите си, за да помогнем за това да дишаме по-чист въздух в столицата.

„Надявам се, че хората имат съзнанието и отношението към това, че ако повече хора слезем от колите си в дните с превишение на концентрацията на фини прахови частици, може би ще допринесем лично за това градът ни да стане по-чист”, каза Фандъкова.

Предупреждение за опасно мръсен въздух в почти цяла София

Усилията ни не са само в една посока. Неслучайно заложихме в мерките въвеждането на така наречения зелен билет. Това всъщност е еднодневната карта на цената на 1 лев - за целия ден, за цялата градска мрежа. Същото се отнася и до възможността хората да паркират в крайните зони на входно-изходните артерии, в така наречените временни буферни паркинги. Това е един комплексен подход с няколко мерки”, обясни още кметът на София.

Затварят "синя" и "зелена зона" в дните с мръсен въздух

Тя уточни, че се правят и засилени проверки да се прекъсне пътят на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични суровини или автосервизите до домовете, тъй като това е един от големите проблеми на столицата.

Без коли в центъра на София при мръсен въздух (ВИДЕО)

„Само за последния месец при проверени 35 пункта за вторични суровини има съставени 13 акта”, поясни Йорданка Фандъкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.