Затварянето на центъра за автомобили одобряват 60% от запитаните в проучване на общината

Мръсният въздух в София. Общината ще забранява паркирането в „синя зона” и „зелена зона” в дни, когато замърсителите са над нормите. Това реши Комисията по околна среда.

"Алфа Рисърч": Мръсният въздух - сериозен проблем за софиянци

Мнението на столичани е разделено, когато става въпрос за рестрикции. Затварянето на центъра за автомобили одобряват 60% от запитаните в проучване, поръчано от общината. По тази причина властите приеха по-мека мярка - при прогноза или констатиране на високи нива на замърсяване ще се забранява паркирането в „синя зона” и „зелена зона”.

Без коли в центъра на София при мръсен въздух (ВИДЕО)

Най-одобряваните от столичани мерки са по-честото метене и миене на улиците, безплатният градски транспорт и "зеленият билет" от 1 лев за цял ден. Мнозинството одобряват и извънредните проверки на полицията за коли, които замърсяват над позволеното. На подкрепа се радва още идеята за стандарт при дървата и въглищата за огрев.

София е най-мръсната европейска столица (ВИДЕО)

Именно такъв тип замърсяване тормози години наред няколко квартала на столицата, които ще протестират. Става въпрос за „Красна поляна”, „Овча купел” и „Западен парк”. На 5 февруари хората, които живеят там, ще протестират пред парламента.

Отпадна предложението за четни-нечетни номера в София

Обвинението е към жителите на известните от години виетнамски общежития. Район традиционно обвит в гъст токсичен дим. Стандарт за горивата ще има до края на тази година, обещаха от общината. Обещаха и по-строг контрол, тъй като близо 60 хиляди домакинства в столицата се топлят с твърдо гориво.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.