В шкафчето му са открити документи от ДАНС за местните избори през 2015-а

Брифинг на Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура

250 000 лева струва свободата на кмета на Септември Марин Рачев, според прокуратурата. След едно денонощие в ареста, този следобед градоначалникът беше пуснат с 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки, с които е ощетил общината за стотици хиляди левове. Той обяви, че ще обжалва наложената му мярка за неотклонение. 

Напрежение в Септември след ареста на кмета на града

От специализираната прокуратура съобщиха, че в нощното шкафче на кмета са открити справки от ДАНС, за които няма обяснение защо са попаднали там. Те са съдържали информация за местните избори от 2105 години „по направление купуване на гласове”, съобщи Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура. Тепърва ще се изяснява как копия от тези документите са стигнали до кмета.

Според прокуратурата кметът е източвал общината посредством 14 приближени фирми, на които е възлагал обществени поръчки за над 13 милиона лева.

„Прокуратурата откри офис, в който бяха на едно и също място всички документи – и фирмени, и счетоводни, на тези 14 фирми. Тоест, за нас доказателствата, че се касае за договаряне сам със себе си – че с тези дружества се е източвала общината, бяха подкрепени от действията ни във вчерашния ден”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата е повдигнала и обвинение на общински служител, който е разпределял парите за обществените поръчки към фирмите, близки до Марин Рачев. Той е освободен срещу гаранция от 10 000 лева.

Арнаудова: Кметът на Септември сключвал сделки с фирми, негова собственост

Тази сутрин в центъра на града имаше протест с искане за освобождаването на Марин Рачев. Десетки жители на Септември и околните села излязоха пред общината с плакати в защита на арестувания кмет.

Повдигат обвинения на кмета на Септември

Протестиращите, въоръжени със снимки на кмета, освиркаха неговите противници - хората, след чиито сигнали Марин Рачев беше арестуван. Те също дойдоха пред общината, за да попитат къде са парите, откраднати от него.

Съпругата на кмета, която беше сред протестиращите, не отрече фирма на нейна братовчедка  да е печелила обществените поръчки.

Полицаи нахлуха в Община Септември, арестуваха кмета

Репортери: Благой Бекриев, Христиания Червенкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.