Това постанови Върховният съд на Испания

Испанският върховен съдия Пабло Лярена не промени мярката за неотклонение на бившия съветник по вътрешните работи при правителството на Каталуния Жоаким Форн, обвинен в престъпления, свързани с т.нар. „дело за провъзгласяване на независимост на Каталуния”. Това съобщи мадридският в. „Паис”, цитиран от БГНЕС. 

Бившият каталунски лидер: Сепаратистите ме пожертваха

Съдът не промени в по-лека мярката за процесуална принуда на Форн, въпреки че той се отказа от депутатски мандат, който спечели на регионалните парламентарни избори на 21 декември с листата на коалицията „Заедно за Каталуния”. Политикът беше задържан в началото на ноември 2017 г.

Кой ще управлява Каталуния?

Форн и Ориол Жункерас – бивш заместник на каталунския лидер Карлес Пучдемон, са единствените политици от правителството на Каталуния, които остават в ареста.

По-рано върховните съдии не уважиха молбата им за освобождаване заради „риск от престъпен рецидив”. Прокуратурата ги обвинява в подготовка на бунт, участие в метеж и злоупотреби с държавни средства.

Пучдемон не може да управлява Каталуния от чужбина

Форн е обвинен, че в качеството си съветник по вътрешните работи носи отговорност за „бездействието на 17 000 агенти на Mossos (каталунските органи на реда) във връзка с провеждането на незаконния референдум на 1 октомври”, посочва съдия Лярена. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.