Това стана ясно след каноничен избор

Драговитийският епископ Даниил е новият митрополит на Видинската епархия.

СВЕТИЯТ СИНОД РЕШИ: Ще изберат нов митрополит на Видин

Светият Синод го избра с 11 от общо 13 гласа.

За другия кандидат - епископ Герасим - гласуваха патриарх Неофит и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Обвинения за купени гласове след вота за митрополит на Видин

Даниил поема Видинската епархия след дълги избори, които на няколко пъти бяха оспорвани от част от миряните.

Светият Синод обаче реши, че вотът е бил законен. Вероятно следващата седмица новият Видински митрополит ще бъде официално представен в епархията си.

"Когато сме заедно, Бог помага. Без божията помощ нищо не можем да направим, нека да имаме единомислие и единодействие, народът е казал „Съединението прави силата”, заяви Данаиил минути, след като беше обявен за новия Видински митрополит. 

 „Съзнанието ми се вълнува от въпроса, ще мога ли да оправдая доверието и достойно да изпълня високото служение, което ми се възлага, ще имам ли жертвената любов да положа своята душа за новоповереното ми духовно паство по примера на нашия Спасител", каза още митрополит Даниил.

Кой е Драговитийски епископ Даниил?

Драговитийският епископ Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2 Март 1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.

На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва задочно Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“.

На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит.

Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, каквато длъжност изпълнява до днес, предава агенция "Фокус".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.