Колко ще ни струва той?

Референдум за Истанбулската конвенция би струвал 30 милиона лева. Около тази сметка се обединиха защитници и противници на документа от обществената сфера. Според тях, ако идеята се осъществи, парите ще бъдат хвърлени на вятъра.

Плевнелиев: Политиката не трябва да бъде на всяка цена

Сметката за референдума беше направена, след като самите политици стигнаха до задънена улица.

„Смятам, че това не е правилно, не е необходимо и Европа няма нужда от подобна глупотевина. Затова нека хванем бика за рогата и да зададем въпрос на хората”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Референдум за Истанбулската конвенция - решение или пари на вятъра?

Днес отношение по темата взе и президентът Росен Плевнелиев.

„Категорично съм против да има референдум и да се прехвърля отговорността на народа, когато той е заблуден и когато не са се чули ясни аргументи от експерти”, на мнение е той.

Математикът Михаил Константинов и психологът Катя Кръстанова - експерти в техните поприща, се заеха да обяснят.

Каракачанов: Полът е биологична категория, а не социална

„Вижте лъжата къде е – говори се за насилие над жените, а всъщност се визира насилие срещу джендерите. Ами, кажете го”, заяви Константинов.

„Нека уточним какво се има предвид. Например, ако един мъж не може да нацепи дърва, както трябва и жена му каже - какъв мъж си, едни дърва не можеш да нацепиш - това означава, че тя го дисквалифицира заради неговите социални характеристики”, на мнение е Кръстанова.

Протест в София против ратифицирането на Истанбулската конвенция

Според професор Константинов и без да се харчат 30 милиона лева за референдум, вече е ясно, че общественото мнение е непоклатимо - две към едно против конвенцията. Друг е въпросът, че за да е легитимно допитването, трябва да се произнесат минимум 3,6 милиона души.

Психологът Таня Кръстанова напомни, че в 11 области в България още няма кризисни центрове. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.