Той даде показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

Росен Плевнелиев - на разпит в съда. Той даде показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. 

Радев: Николай Ненчев приземи военновъздушните ни сили

Ненчев е подсъдим за това, че в докато е бил министър е скрил в каса в кабинета си действащ договор за поддръжка и ремонт на руските изтребители МиГ-29 с фирмата-производител. Той наредил този договор да не се изпълнява, започнал преговори с Полша и в последствие сключил нов договор за ремонт на части за самолетите в Полша. 

Според Плевнелиев – това решение е било в синхрон с държавната политика. Пред съда той разказа и за среща на НАТО в Уелс, където именно Полша е била дадена като пример за държава, успяла сама да ремонтира своите МиГ-29. Плевнелиев се е срещал и с президента на Полша, с когото са коментирали темата за изтребителите, но е категоричен, че не е наклонил везните в избора. 

"Аз попитах президента на Полша "Как постигнахте тази съвместимост?" и той разказа, че техните военни заводи имат такава възможност", разказа Плевнелиев.

"Държавният глава не е изпълнителна власт, той е представителна власт. Държавният глава по никакъв начин не може да се бърка в работата на Министерството на отбраната, нито съм го правил", подчерта той.

"Това дело не е толкова едностранчиво и просто, колкото се представя - че един министър е взел някакви решения на своя глава. Това е процес, който в българската държава се е развивал през годините", коментира Плевнелиев. 

Според прокуратурата от действията на министъра са „настъпили значителни вредни последици за Българската армия”, през 2015 година са намалели летателните часове на пилотите от ВСС до 33 часа за година, въпреки че по стандарт на НАТО те трябва да са в пъти повече. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти заради малкото тренировки. Намалял е и броят на подготвения летателен състав. Не е била възможна и подготовката на млади летци на МиГ-29.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.