Природозащитници обвиняват Япония, че избива китове

Екосблъсъци и край Антарктида! Природозащитници обвиняват Япония, че въпреки забраната, лови китове край южния континент.

Темата на NOVA: Между два свята

Той е царството на пингвините, тюлените и китовете. За съжаление, тези величествени същества все още се убиват, въпреки международната забрана върху търговския китолов. Твърди се, че японски компании извършват незаконния лов под претекст, че е за научни изследвания.

Природозащитниците обаче са категорични, че това е прикритие. Токио пък твърди, че се опитва да докаже, че популацията на китове е достатъчно голяма и не е застрашена. Все още има случаи на сблъсъци между японски кораби и екоактивисти в района на Антарктика.

Пингвин скочи на изследователска лодка (СНИМКА)

Днес на Земята съществуват около 35 милиона тюлени, от които 17 милиона живеят в Антарктика. Тук се срещат шест вида. Сред тях са доминиращият хищник - леопардовият тюлен, ушатият тюлен или така наречената морска мечка и няколко вида безухи тюлени сред които и морският слон. 

Според нови изследвания гаранция за пословичната вярност на пингвинските двойки няма. Изневерите не били рядкост.

Моногамни или не, през лятото стрелата на Купидон удря пингвините изневиделица. Така на бял свят през декември и януари се появяват малките пиленца.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.