Негови съпартийци искат той да се оттегли, тъй като името му е замесено в множество скандали

Република Южна Африка е сцена на голямо политическо противопоставяне, след като президентът Джейкъб Зума, чието име е замесено в множество скандали, отказа да изпълни директната заповед на управляващата партия АНК и да напусне поста, предава БГНЕС.

Хиляди африканци на протест срещу депортирането им от Израел (СНИМКИ)

Борбата за власт и оттеглянето на Зума изправи един срещу друг президента и Сирил Рамафоза, който е новият лидер на АНК и се предполага, че ще е и наследник на Зума на държавния пост. Националната изпълнителна комисия на АНК, наброяваща 107 членове, заседава 13 часа в хотел край Претория, и реши „да отзове“ Зума от поста му.

Противораково лекарство дава надежда за лечението на СПИН

Рамафоза и Асе Магашубе, генералният секретар на партията, лично връчиха на Зума искането за оттеглянето му в президентската резиденция около полунощ срещу вторник. Но Зума „беше много арогантен. Той им казал, че няма да ходи никъде, тъй като не е направил нищо лошо“, каза неназован член на комисията пред „Мейл“ и „Гардиан“. „Той им каза, че ако АНК излезе с изявление за решението си за отзоваването му, той ще отмъсти.“

Полицията в ЮАР уби 34 миньори (ОБНОВЕНА)

Друг източник съобщава на уебсайта на "Таймс", че Рамафоза е помолил Зума да напусне поста си, но Зума отговори, че "при тези несигурни условия" няма да подаде оставка. АНК, който навремето беше ръководен от лидера в борбата срещу апартейда Нелсън Мандела, отхвърли искането на Зума да остане още няколко месеца на длъжността и му даде 48 часа да се оттегли.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.