Българката Маргарита Занеф завеща парите

Българката Маргарита Занеф, която преди 50 години емигрирала в Австралия, след смъртта си завеща имуществото си на Националната галерия в София. Става въпрос за близо 2 милиона лева. 

Това е най-голямото дарение, правено за изкуство в България. Сумата се равнява на повече от половината от годишния бюджет на галерията за миналата година. 

Българка завеща 2 млн. лв на Националната галерия

Защо известен италиански скулптор се отказа от Рим и заживя в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Парите ще бъдат използвани за обогатяване на колекцията в галерията. Едно от малкото неща, които се знаят за покойната дарителка е, че през 1960-а година тя емигрира в Австралия.

Маргарита Занеф няма живи наследници. През 2008-а година тя изготвя завещание, според което след продажбата на недвижимото й имущество, парите трябва да бъдат разпределени между Националната художествена галерия в София и Художествената галерия "Ню Саут Уелс" в Сидни.

От ръководството на Националната галерия заявиха, че това е „жест на подкрепа” към българското изкуство и култура, които „имат нужда от подкрепа”. В края на годината се очаква изложба с първите новозакупени творби. На името на Маргарита Занеф ще бъде направена и дарителска плоча. 

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.