В кратката си реч не спомена изобщо думите "огнестрелно оръжие"

Американският президент Доналд Тръмп заяви в обръщение към нацията, че масовото убийство е превърнало училището във Флорида в "сцена на ужасяващо насилие, омраза и зло", предаде БТА.

При нападението вчера бяха убити най-малко 17 души. До момента президентът на САЩ не е споменавал въпроса за контрол над оръжията. По-рано днес той определи извършителя като психически неуравновесен.

Цялата страна се моли с натежало сърце за жертвите и техните семейства, заяви Тръмп.
Той призова американците да работят заедно, за да изградят култура на уважение към живота, която създава дълбоки и важни връзки между хората, предаде Ройтерс.

19-годишният стрелец от гимназията в САЩ се изправя пред съда

Нито едно дете или учител не трябва никога да бъде в опасност в САЩ и родителите не трябва да се притесняват за децата си, когато ги изпращат сутрин, заяви Тръмп.

Президентът на САЩ не спомена изобщо думите "огнестрелно оръжие" в кратката реч, но обеща да се заеме с трудния проблем за справянето с психичните разстройства, отбелязва Франс прес.

 "Ако имате нужда от помощ, обърнете се към учител, член на семейството си, служител на местната полиция или религиозен лидер. Отговорете на омразата с любов, на жестокостта с доброжелателство", призова той. "Не е достатъчно да се действа, за да се създава впечатление за промяна, нещата трябва наистина да се променят", призна президентът на САЩ.

Българка, живееща във Флорида: След стрелбата беше страшно!

Освен това Тръмп обеща да посети Паркленд, където се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", за да се срещне със семействата на загиналите и местните власти и да продължи да координира реакцията на федералните власти.

19-годишен младеж със собствена полуавтоматична пушка беше обвинен за 17 предумишлени убийства тази сутрин. Нападението в гимназията във Флорида е стрелбата с най-много загинали за последните пет години, отбелязва АП.

Освен 17-те загинали в болницата се намират 14 пострадали, отбелязва ТАСС. Използваната от Никълъс Крус полуавтоматична пушка AR-15 е на въоръжение в полицията. Освен това тя се продава на граждани с цел самоотбрана и лов.

Жертвите на стрелбата в училище във Флорида – вече 17 (ВИДЕО+СНИМКИ)

През септември миналата година ФБР е получило информация за заплашително видео, публикувано в Ютюб от потребител на име Никълъс Крус, но не е успяло да го идентифицира, съобщи на пресконференция в Паркленд специалният агент Роб Ласки, участващ в разследването на трагедията.

След нападението губернаторът на Флорида Рик Скот призова за затягане на разпоредбите, които пречат на психически нестабилни хора да купуват огнестрелно оръжие, предаде ДПА.

"Трябва да гарантираме, че хора с психични заболявания не докосват огнестрелни оръжия", подчерта републиканският политик на пресконференция в Паркленд.

Местният шериф Скот Израел обеща да действа активно, за да поиска САЩ да намерят начини да предотвратяват масовите нападения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес