Йорданският външен министър обвини Израел, че действията му "застрашават идентичността" на Йерусалим

Министърът на външните работи на Йордания Айман Сафади разкритикува Израел за неговите "незаконни едностранни действия", довели до решението на християнски лидери да затворят за неопределено време църквата Възкресение Христово в Ерусалим, съобщава БТА. Християнските лидери в Ерусалим взеха това решение в знак на протест срещу две израелски действия, предаде ДПА.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

САЩ откриват през май посолството си в Йерусалим

Твърдейки, че са "подложени на системна кампания на злоупотреба", гръцките православни, римокатолическите и арменските християнски лидери решиха да затворят църквата на Божи гроб, която е смятана за най-святото място за християните.

Ердоган и папа Франциск обсъдиха статута на Ерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Те протестират по този начин срещу решение на общинските власти на Ерусалим да събират данъци върху някои имоти, които са собственост на църквата. Протестират и срещу проект на нормативен акт, който ще позволи на държавата да отчуждава земя, която църквите са продали на частни инвеститори от 2010 г.

Израелският премиер: Международната общност глези палестинците

Неотдавна общинските власти на Ерусалим освен това решиха да замразят авоари на църквата, твърдейки че не са били платени около 190 милиона долара данъци от хотели, офиси и други търговски сгради, които са нейна собственост.

Папата: Светът е на ръба на ядрена война, един инцидент е достатъчен

Днес дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини изрази безпокойството си от затварянето на храма и призова за намиране на бързо решение. По повод затварянето на църквата йорданският външен министър каза, че израелските действия "застрашават идентичността на града и присъствието на християни в Светите земи". Той направи това изявление в Брюксел преди среща между външните министри на страните от ЕС и Арабската лига.

САЩ замразяват 125 милиона помощ за палестинските бежанци

Йордания е официален пазител на мюсюлманските и християнските свети места в Ерусалим. 
Днес туристи останаха разочаровани, че не могат да посетят храма на Божи гроб в Ерусалим. Според експерти по туризма затварянето на църквата ще навреди на туристическия сектор, отбелязва Франс прес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.