Всичко зависи от продавача, подчерта министърът в оставка

„От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ, така че да има контролно участие. Г-жа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката още не е финализирана. Всичко е в ръцете на продавача”.  Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Скандалът с ЧЕЗ: Какво пише в тайните документи за продажбата?

„Това, което аз знам, е, че компанията публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат тези разговори и те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани”, допълни Петкова.

 „Ако има купувач, който е склонен да даде цената, която продавачът иска, то тогава това е пазарната цена и всички останали коментари на практика са излишни”, коментира още Петкова.

ДПС: Държавата да не участва в сделката за ЧЕЗ

Според нея много по-важно било да се върнем назад във времето и да видим как се е стигнало до днешния ден, до днешните събития, още в далечната 2003 година.

„Със специална стратегия на тогавашното правителство, която после е приета и от Народното събрание, е насочена единствено и само към това как да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този момент са били 7. Така че – специална стратегия, основен приоритет в политиката на правителството е била именно приватизацията на електроразпределителните предприятия, с основен мотив, че присъствайки в тези предприятия държавата на практика възпрепятства възможността за привличане на финансиране.  Хубаво е колегите от БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33, държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време. Това пише в стратегията. И още един много важен въпрос – защо точно 33, а не 34%?”, попита Петкова.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.