20 хиляди евреи трябвало да отпътуват от страната ни в неясна посока

Година след като България се включва във Втората световна война на страната на Германия, от нас е поискана така наречената "първа пратка". 20 хиляди евреи трябва да отпътуват от страната ни в неясна посока. Д-р Линка Исаева била една от тях.

"Майка ми плачеше и шиеше някаква торбичка. После разбрах, че това е била торбичка, в която баща ми е трябвало да събере багажа", спомня си тя. 

17-годишна тогава, Исаева все още не знае, че за жените и децата има отделни списъци. И че след баща й от България трябва да отпътуват и те.

Незабравените лица: 75 г. от спасяването на българските евреи

Мълвата за депортираните дни по-рано евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия плъзва из България за два дни. Това е времето, с което получилите повиквателна разполагат, за да се подготвят за отвеждане.

Обществото се надига. Против решението застават митрополитите Стефан и Кирил, 43-ма депутати, подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, знайни и незнайни българи. Под обществения натиск на 10 март 1943-та нито един евреин не напуска България. До края на войната - също.

"Излязох от вратата на дома, това няма да го забравя през целия си живот, и една жена, която минаваше по улицата - съвършено непозната, като ме видя със значката ме прегърна и каза "Отменя се вашето заминаване!", разказва Линка. 

75 години по-късно тя е на 92. Станала е лекар. Има деца, внуци и правнуци. И казва, че е жива, защото е имала шанса да се роди в България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.