Всичките са на ръба на фалита, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Разследват „Пирогов” и още шест болници за безстопанственост. На извънреден брифинг от прокуратурата обявиха, че започват проверка, която трябва да установи причините за критичното състояние на лечебните заведения.

Министри и главният прокурор готвят проверки на болниците

Освен „Пирогов”, ще бъдат проверявани болниците в Попово, университетската в Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе, МБАЛ-Велико Търново и МБАЛ–Кърджали, предаде БГНЕС. 

„Днес тези производства се предават на Софийската градска прокуратура, която ще ръководи разследването”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „През октомври 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е повече от 50%", припомни Арнаудова, цитирана от БГНЕС.

По думите й обект на проверка са били 329 договора, които са били сключени от 24 болници в цялата страна. Договорите са сключвани между държавни или общински болници с частни, въпреки че осъществяват една и съща дейност. Освен това са сключвани договори за апаратура.

„Ще се събират доказателства за действията – умишлени или по непредпазливост, на изпълнителните директори на здравните заведения. Ще се събират доказателства по действията им по сключване на конкретни договори, уверявам ви, те са множество, които са неизгодни за съответното лечебно заведение. По аналогичен начин беше източена и Военномедицинската академия. Тогава установихме, че в една болница съществува мегаболница, която е частна и чрез нея се източва на практика държавната болница”, заяви Румяна Арнаудова.

Разследването ще се води от София, за да не се поставят под съмнение близките взаимоотношения между прокурори и местни здравни власти в отделните населени места.

Директорът на най-голямата болница в Югозапада България МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев днес беше в командировка. По телефона за NOVA заяви, че от 2015-а година, откакто е начело на лечебното заведение, финансовите му показатели са добри, а болницата не е пред фалит. Отказа да коментира обвиненията на прокуратурата, докато нещата не се докажат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.