Единствените открити досега съдове с позлатени изображения на Орфей бяха показани в София

Единствените открити досега съдове с позлатени изображения на Орфей бяха показани в София. Те са част от частна колекция и заедно с още 60 други експоната преразказват мита за Златното руно.

Според археолози на изложбата могат да завидят някои от най-големите музеи в света.

Фантастичната история за приключенията на Аргонавтите тръгнали да търсят Златното руно, оживя в Националната галерия. Един от най-популярните древногръцки митове ще бъде преразказан от... антични предмети. Някои от тях - без аналог в цял свят.

СНИМКИ НА ЕКСПОНАТИЕ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА 

„Малко са музеите, които могат да покажат толкова редки предмети от метал, сребро и злато, върху които е пресъздаден мита за Аргонавтите. Фактът, че колекцията е частна, е още по-голяма рядкост. В света има едва няколко подобни”, заяви проф. д-р Атанасиос Сидерис, археолог, куратор на изложбата.

"ЗЛАТНОТО РУНО": Изложба на уникални антични предмети в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Разходката ни в миналото минава през свещени места, тракийски царства и земите на легендарни амазонки. Разкрива ни тайни от царската власт и връзката на древните с боговете.

„Виновник” за изложбата е сребърен кантарос със сцена на жертвоприношение на овен. За направата му са използвани златни листове. Подобен има само на още едно място в света - в музея „Метрополитън” в Ню Йорк. Когато бил предаден за реставрация в ръцете на професор Инкова, кантароса бил разбит на десетки парченца.

62-та експоната са част от личната колекция на бизнесмена Васил Божков, която наброява над 3 000 антични предмета. 16 от тях показва за пръв път - златни и сребърни съдове, амфори и най-богатата сбирка на ритони у нас. Най-зрелищният и луксозен за времето си - този с фигурата на Силен, излегнал се върху кожа на пантера. Изработен в Мала Азия, открит изцяло запазен - някъде из тук, из Балканите.

„Ритоните обикновено изобразяват животни - кон, сърна или лъв. Този е украсен с човешка фигура. Това е изключителна рядкост! Не си мислете, че от него древните са пили виното си всеки ден. Толкова скъпи предмети са изработвали само за ритуали в чест на бог Дионис”, обясни  проф. д-р Атанасиос Сидерис, археолог, куратор на изложбата.

Перлата в изложбата пък, бил сребърен кантарос с изображенията на легендарните владетели Тезей и Минос и богините Атина и Афродита. Да видиш това, върху метал било почти невъзможно, обяснява ни проф. Сидерис. Съдът стигнал до нашите земи като дар на древните гърци към траките.

„Върху всяко изображение много фино е изписано кой кой е. Това е голямо богатство, защото не се налага да гадаем. А изработката е ювелирна. Като бижу е”, смята проф. Сидерис. „Мога да кажа, че повечето от тях са невъобразимо скъпи!

„Златното руно и пътят на Аргонавтите" ще остане в Националната галерия през следващите три месеца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.