Той е бил разпитан тази сутрин от полицията

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан във вторник сутрин от полицията за разпит. Той все още не е обвинен в нищо.

Полицията го арестува и разпита. По закон в подобен случай има право да го задържи за 48 часа. Дали ще му бъдат повдигнати обвинения тепърва ще се преценява. 

Бившият френски президент Никола Саркози с обвинения за измами

Властите проверяват дали е бил нарушен законът по време на предизборната кампания през 2007-а година. Тогава екипът на Никола Саркози взел значителна сума от либийския лидер Муамар Кадафи. Смята се, че 5 милиона евро са били донесени във Франция в 3 куфара. 

Хванаха Саркози да нарушава правилата по пътищата (СНИМКА)

Ливански бизнесмен каза, че е пренесъл парите и ги дал на Клод Геон, който тогава е шеф на администрацията на Саркози. 

Версията на бизнесмена донякъде се потвърждава от Башир Салех, либиец, който е ръководел държавния инвестиционен фонд тогава. Той казва, че Кадафи наистина е финансирал кампанията на Саркози.

Никола Саркози се оттегля от политиката

Ако разследването докаже, че има нарушение на закона, на Никола Саркози и неговите сътрудници може да бъдат повдигнати редица обвинения, сред които търговия с влияние, измама и пране на пари.  

Саркози не за пръв път има проблеми със закона. През февруари 2016 г. му бяха повдигнати предварителни обвинения от френски магистрати по подозрение в прекомерни разходи на неуспешната му кампания за преизбиране през 2012 г., заради което ще бъде съден.

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.