Да останат ли спомените или да потънат в забрава?

"Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. Това да съборим сграда и да използваме после подземията й звучи наистина безумно". Това заяви за NOVA бившият министър Любка Качакова. 

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1946-а година веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 

ЗА ПРЪВ ПЪТ: Показаха прословутите подземия на мавзолея (ВИДЕО+СНИМКИ)

50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата.

Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. 

"Повечето неща, които ни разделят в тази държава, трябва да вече да не ни пречат", аргументира се тогава той. 

Какво крият прочутите подземия на мавзолея на Георги Димитров? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обществото е разкъсано - на сини и червени, на поддръжници и на противници на идеята за заличаването следите на Мавзолея. Така са и партиите в 38-то Народно събрание. На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици.

Опитът се оказва неуспешен. Детонацията успява единствено да наклони сградата. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. И тя пада – на 27-и август.

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Близо 20 години след този взрив обаче обединението не идва. И днес Мавзолеят като символ на един период, продължава да разделя и партиите, и обществото.  

"Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния", смята Любка Качакова. 

"Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо", контрира Методи Андреев, който беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници. 

По негово мнение мавзолеят е бил взривен "непрофесионално" и "гротескно".

"Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнатои. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там", подчерта той. 

Tрябва ли да останат спомените или да потънат в забрава? Как изглеждат подземията на София? Гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.