Там ще се присъедини към Масуд и Терез

Четиригодишният лъв Асен, спасен от зоопарка в Разград, вече е транспортиран до новия му дом в спасителния център „Фелида” в Холандия, предаде БТА, като се позова на Явор Гечев, ръководител отдел Комуникации за България на Фондация "Четири лапи".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Продължилото два дни пътуване по земя се е осъществило със специализиран транспорт за диви животни на организацията.

В Холандия за Асен ще бъдат полагани специализирани грижи поради нестабилното му здравословно състояние, поясни Гечев.

Лъвът Асен от зоопарка в Разград вече е в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Фондацията припомнят, че Асен е роден през 2014 г. в зоопарка в Разград. През 2016 г. е разменен за лама с хасковския зоопарк. Само половин година по-късно обаче оттам го връщат заради влошеното му здравословно състояние.

Видео: Архив, FOUR PAWS

Поради липса на място за Асен в разградския зоопарк, след връщането му той е отглеждан в тясно вътрешно помещение до 2017 г., когато е преместен от „Четири лапи” в Зоологическа градина - София за пълни изследвания и последващо лечение.

Експерти установиха: Лъвовете в разградския зоокът са болни и недохранени

Прегледът на Асен със скенер тогава показа прорастване между вратните прешлени, което е причина за нестабилната му походка. Също така беше констатирана атрофия на мускулите. След четиримесечно медикаментозно лечение и подходяща диета, състоянието на Асен вече е стабилно и качеството му на живот е значително подобрено.

Един от лъвовете в Разград ще бъде прегледан със скенер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във Фелида Асен ще се присъедини към Масуд и Терез, лъвчетата, спасени от доброволци и организациите „Дивите животни" и „Четири лапи", също от зоопарка в Разград.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.