Проект на „Шейново“ и геманска фондация подпомага преждевременно и рисково родени деца

Между 8 и 10% от новородените са недоносени. Проект на болница „Шейново“ и геманска фондация подпомага преждевременно и рисково родени деца и техните семейства.

ОПАСНА МОДА: Бебета попадат в "Пирогов" с изгаряния от сешоар (ВИДЕО)

Програмата безплатно осигурява екип от акушерка и социален работник, които извършват редовни домашни посещения с цел обучение и подкрепа на родителите. Финансирането за срок от 14 месеца планира да помогне на повече от 40 деца и техните семейства.

КРИЗА ЗА БЪЛГАРИ: Обсъждат мерки за справяне с демографската криза

5 500 недоносени бебета са се родили в България само през миналата година. Грижата за недоносените е специализирана и много скъпа.

Висока раждаемост – приоритет в демографската ни стратегия

„Рисковете при тези дечица са много големи и заболеваемостта и смъртността е много по-голяма от доносените деца. По-голямата част от семействата, на които им се ражда недоносено дете, по-скоро ги стресира това дали ще могат да се грижат достатъчно добре за тези деца, когато са вкъщи”, обясни д-р Румен Велев, директор на II САГБАЛ „Шейново“.

Възможно ли е държавата да плаща издръжката за трето дете

„Ние започваме нашата грижа още тук от болницата, защото ние трябва да спечелим доверието на тези хора, за да ни позволят да влезем в техния дом и да помагаме. Много е важно да ги убедим, че не са сами в тяхната болка. Понякога след шока хората много трудно приемат приемат проблемите на децата си, а те са в доста широк кръг и не се представят, че това ще продължи във времето и че наистина имат нужда от тази подкрепа”, каза Кирилка Цекова, старша акушерка в болница „Шейново”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.