И как се бори държавата с това?

Има ли у нас „зелен” рекет и как правосъдието се бори с него?

Журналистът Марин Николов разказва за трудния път на едно прокурорско дело, образувано след единственото телевизионно разследване у нас за рекет на еко организации над бизнесмени с енергийни проекти.

Става въпрос за историята с поисканите 200 000 евро такса „спокойствие” от фирмата,  газифицираща Пирдоп и Златица.

Разследване на NOVA разкри еко рекет за стотици хиляди

Историята започва през 2015 г., когато Пламен Павлов – инвеститор в проект за газификация на градовете Пирдоп и Златица, се оплаква от принуда. А екип на NOVA засне как екоорганизацията „Коалиция за устойчиво развитие” иска от него 200 000 евро, за да оттегли жалби пред съда срещу решението на екоминистерството проектът му да стартира без оценка за въздействие на околната среда. Пари срещу спокойствие. Ако платиш  – няма дело, ако не платиш – делото тръгва, а проектът и печалбите ти от него се забавят с години.

„200 000 евро! Когато си стиснем ръцете и кажем окей – действаме. Споразумението ще бъде стискане на ръце. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Всичките тези неща се депозират при мен. Аз ги държа при мен”, призна през 2015 г. пред скрита камера адвокат Чавдар Пенчев.

Адвокатът на сдружението води и председателя на „Коалицията за устойчиво развитие" - Дончо Иванов.

Екоорганизации рекетират и държавата

„Това не е рекет, това е интерес”, заявява Дончо Иванов.

Бизнесменът Пламен Павлов не плаща. Жалбите остават, а делата за екооценката му тръгват. А екипът на NOVA пита вече открито: Поискани ли са пари?

„Хубава работа! Какви пари?”, отговаря Дончо Иванов, председател на сдружение „Коалиция за устойчиво развитие”. 

Следва проверка от Софийската градска прокуратура. Бави се една година. Търси се ясен текст, с който да определят престъплението. Възниква спор коя прокуратура да го води - градската или районната. Започва досъдебно производство и едва от преди месеци, 3 години след предаването ни, Дончо Иванов и адвокатът Чавдар Пенчев са с обвинения за принуда – за това, че са поискали 200 000 евро от бизнесмена Павлов против волята му, със заплаха за увреждане на имущество.

„Нашата фирма извършва мониторинг, който вие не искате да разберете”, заяви Дончо Иванов.

Прокуратурата започна проверка след разследване на NOVA

Спънките по делото обаче продължават. В обвиненията на Софийската районна прокуратура не пише кое имущество на Павлов и как са увредили Иванов и Пенчев, след като той не се е поддал на принудата и не им е платил. Заради този пропуск на прокурора съдията от Софийския районен съд връща обвиненията за доизясняване, а оплакалият се от рекет бизнесмен говори за вредата от неизтеглените жалби на екосдружението – хиляди левове пропуснати ползи от 3 години забавяне на проекта.

„Вече трета година не можем да започнем да работим на територията на лицензиите”, обясни бизнесменът Пламен Павлов.

Още през 2015 г, „зелени” организации се разграничиха от екокоалицията на Дончо Иванов. От „За да остане природа в България” изтъкнаха, че той съмнително сменял позицията си по куп проекти, включително и по този за втори лифт на Банско, където до един момент бил против, а след това в подкрепа.

От користно заиграване с жалби, блокиращи бизнеса, се оплаква и директорът на държавната фирма „Радиоактивни отпадъци”. Повод са няколко дела на същата екокоалиция срещу проект за погребване отпадъците от АЕЦ „Козлодуй” за това, че не бил екологично издържан.

„С една жалба за много малко средства, всеки един гражданин може да спре проект за милиони, а да не кажа и за милиарди”, обяснява Делян Петров, директор на „Радиоактивни отпадъци”.

Случайно или не едно от екоделата на коалицията на Дончо Иванов срещу отпадъците е гледано от съдия Ваня Анчева от Върховния административен съд. Тя е сестра на познатия ни разследван адвокат на активистите Пенчев. Процесът е образуван през 2014 г, а съдия Анчева си прави отвод по него заради родствена връзка със страна по процеса. Но не в началото, а едва пролетта на следващата година – малко след като NOVA излъчва историята с поисканите 200 000 евро.

След покана за интервю със съдия Анчева, от Върховния административен съд ни отговарят, че на случаен принцип, тя е била в състава на две дела по жалби на „Коалицията за устойчиво развитие” и свързаното с нея сдружение „Хармония”. И по двете се е отстранила с отвод заради брат си и връзката му със страната по процеса. От едното излязла веднага, а от делото за отпадъците - чак когато установила участието на Пенчев. Той не бил адвокат в залата, а само приел призовката на екоорганизацията. Законът е спазен и делата са решени без участието на Анчева, пишат от съда. В справка оттам за последните няколко години става ясно, че делата на зелените активисти за еко нередности по различни проекти в страната са 70. От тях така наречените еколози са спечелили само едно. Всички останали 69  са завършили с решение, че жалбите им в защита на природата са несъстоятелни. Повечето обаче след забавяния на бизнес намерения за милиони.

Официалният пълен отговор на Върховен административен съд по повод родствената връзка със съдия Ваня Анчева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.