Те настояват за механизъм за решаване на проблемите им

Синдикатът на надзирателите в затворите обмисля да възобнови протестите. Това става ясно от отворено писмо до премиера, председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички параламентарно представени партии, предаде БТА.

Повод за писмото е "създалата се истерия"

"Удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот", пишат в писмото надзирателите. 

Правителството отпуска 15 милиона лева за надзирателите

Те настояват за механизъм за решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран.

От управителния съвет на синдиката на служителите в затворите изразяват тревога и възмущение от негативните тенденции в "развитието" на пенитенциарната система.

"Случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност", в частност затворите, което е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход. В системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска реформа", пишат още синдикатите. 

Надзиратели от цялата страна протестираха в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

От синдиката са на мнение, че водената към настоящия момент държавна политика в местата за лишаване от свобода, е насочена основно с мотив за реализация на инфраструктурни проекти и усвояването на пари от ЕС, но не и да се търсят трайни и срочни решения на множеството проблеми в тази сфера.

Освен това от ССЗБ са предприели действия на защита на служителите, нападнати от избягалите затворници.

Синдикатът припомня и казуси за посегателства и поръчки за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници. Емблематичен пример е главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от лишени от свобода.

"Срещу надзирателите се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща - да се омаловажи труда на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора", пише в писмото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.