Акцията е струвала около 600 000 долара

Кения маркира 22 от своите носорози, за да могат те да бъдат по-лесно идентифицирани, като за две седмици акцията струваше около 600 хиляди долара, информира "Ройтерс", цитирана от БТА.

В Зимбабве ще осакатяват носорозите, за да ги спасят от бракониери

Агенцията се позовава на официални кенийски правителствени източници. Страната по всякакъв начин се стреми да ограничи намаляването на популацията на тези животни. Проектът влезе в изпълнение само две седмици след като се спомина последният самец на вида северен бял носорог. Сега са останали живи в света само два женски екземпляра. Учените все още се надяват да спасят вида от изчезване с помощта на оплождането на женските с техниката "ин витро". 

Чешки зоопарк започна да реже роговете на носорозите си

В Кения популацията на носорозите е наброявала 20 000 екземпляра през 70-те години на миналия век, като понастоящем тя се е свила до 650 бройки, повечето от които са черни носорози. Кенийските власти стартираха кампанията по маркирането на останалите диви животни в националния парк "Меру". Той покрива територия от 83 квадратни километра, два пъти повече, отколкото в миналото. Броят на носорозите в резервата се увеличи от 90 на 104. От тях 72 екземпляра са южни бели носорози и 32 - черни. Маркировките се поставят на ушите на животните и са много трайни.  

Почина последният мъжки северен бял носорог (ВИДЕО)

Бракониерите продават роговете на носорозите за 50 000 долара килограма, което ги прави по-скъпи от златото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.