Хиляди миряни изпълниха православните храмове, за да преминат под плащаницата

Разпети петък е. Това е най-тъжният ден от страстната седмица. Денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете ни.

Хиляди миряни изпълниха православните храмове, за да преминат под плащаницата, която символизира плата, в който е било увито божието тяло. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Иисус Христос и се прекланят пред саможертвата му.

Митрополит Антоний носи Благодатния огън от Йерусалим за България и за Македония

В храма "Света Неделя" пристигна българският патриарх Неофит. Той ще вземе участие във вечерната служба "Опело Христово". Това необикновено песнопение се изпълнява в един ден в годината – късно вечерта на Разпети петък.

Къде българите ще празнуват Великден?

Така нареченият "надгробен плач" е посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова. След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. Накрая свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.

Патриарх Неофит: С вяра трябва да следваме Христа през всички дни на Неговия живот (ВИДЕО)

Троянският манастир събра стотици вярващи. Специално за днешния ден отделиха място за почит към разпятието. В параклиса, с името Голгота - мястото, на което е разпънат Христос, изложиха реликви от Йерусалим и камък от Голгота.

Тази година благодатният огън ще бъде донесен от Йерусалим в България от най-младия български митрополит - 40-годишния Антоний. Той ще излети за Йерусалим в събота рано сутринта с правителствения самолет „Фалкон”. Очаква се благодатният огън да пристигне в София на Велика събота около 19.30 часа.

Какво ще е времето през празничните дни?

За първи път в историята Македонската православна църква ще получи благодатния огън и това ще стане с помощта на България. Той ще бъде предаден на Летище София на представителя на Светия синод на Македонската православна църква. Той ще отпътува за Летище Скопие, откъдето пламъкът ще бъде раздаден на всички храмове в Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.