За първи път в историята, Свещения огън с помощта на България ще получи и Скопие

Най-младият ни митрополит - Антоний ще ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, за да донесе благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещения огън с помощта на България ще получи и съседна Македония, предава БГНЕС.

Разпети петък е

В делегацията на 40-годишния духовник за Йерусалим са включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Патриарх Неофит: С вяра трябва да следваме Христа през всички дни на Неговия живот (ВИДЕО)

Българските духовници организират живо излъчване във Фейсбук страницата на патриаршията на предаването на Благодатния огън.

Къде българите ще празнуват Великден?

Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7 април рано сутринта с правителствения самолет "Фалкон" с решение на премиера. Очаква се той да кацне в София на Велика събота около 19.00 – 20.00 часа.

След пристигането си в София, огънят се съхранява в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение. След това Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.

Какво ще е времето през празничните дни?

За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005 година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.

Вредни ли са боите за яйца?

Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Велика събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.