Само от тях ли трябва да се пазим?

Колко вредни са боите за яйца? Сергей Иванов от Центъра по биология на храните заяви, че боите за яйца, които се продават по магазините не са вредни.

„И изкуствените, и естествените са безопасни, когато се употребяват по този начин – за боядисване на яйца”, каза експертът.

„ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ”: Деца боядисваха яйца за нуждаещи се възрастни хора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той уточни, че дори в белтъка на яйцето да има боя, това не е опасно.

„Всички тези оцветители са разрешени и за влагане в храни. Обикновено се влагат в сладкиши. Понякога не се използват правомерно, влагат се в козунаци, имало е и такива случаи. Въпреки всичко те са разрешени за употреба, за храни, и не са отровни”, обясни той.

Как Деси Георгиева приготвя агнешко за Великден (ВИДЕО)

А как да си купим козунак, а не подсладен хляб?

„Четете етикетите. Ако на опаковката пише домашен козунак или опаковката на баба, леля, а отзад, когато обърнете на етикета има изброени 10 други съставки, освен брано и яйца, определено бих ви посъветвал да си купите този козунак”, разясни експертът.

„Това са козунаци, които траят месец-два, имат хубав външен вид, но рецептата, по която са правени няма нищо общо с домашната рецепта”, каза той.

Опит за рекорд на Гинес по боядисване на яйца във Велинград

Експертът уточни, че истинският козунак има срок на годност няколко дена.

„Когато си купите нещо със срок две седмици или месец, нещо им има. Производителите за щастие все по-често си признават какво слагат вътре, когато видите огромен списък със съставки, това определено не е козунак. Прилича на козунак, може да мирише на козунак, може и да има вкус на козунак, но не е точно козунак”, подчерта Иванов.

По думите му, евтините козунаци „определено не са козунак”, но има и случаи, когато скъпите също не са.

Боядисаха 2 500 яйца в Бачковския манастир (ВИДЕО)

„За щастие, когато си купувате сурово месо, трудно може да се направи нещо с него. В най-лошия случай то просто е старо. То няма да е отровно, но просто няма да е качествено и вкусно”, каза той за агнешкото.

„Цифрите, които виждаме върху яйцата са съответните номера, които те би трябвало да имат. Това не е критерии. Тука трудно може потребителят да направи нещо”, подчерта той и посъветва хората да не купуват от улични сергии.

Боите за яйца - пълни с E-та и алергени

„Хората се хвърлят да купуват нещо евтино от търговци, които не познават, и които са еднодневки. Ако искате да си купите месо, отидете в месарницата, в която сте ходили, защото този търговец не иска да ви изгуби. Не си купувайте месо или риба от някоя сергия”, посъветва той хората.