Инициативата е част от кампанията на омбудсмана Мая Манолова в подкрепа на пенсионерите

На Велики четвъртък деца от София боядисаха стотици яйца за една благотворителна кауза – да бъдат раздадени на възрастни и социално слаби хора. Събитието е част от Националната кампания на омбудсмана „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, насочена към пенсионерите, съобщава БГНЕС.

Малчуганите се събраха в двора на църквата „Рождество Христово“ в столичния квартал "Младост".

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Яйцата ще бъдат дадени на двете социални кухни в кварталите „Дървеница” и „Дружба”, където се хранят около 600 души, като ще добавим и от нас нещичко. Към порциите, които получават хората, ще бъдат добавени и яйце и картичка от децата с усмивка и пожелание за светло Възкресение”, каза Велина Тонева, ръководител на неделното училище при храма.

Омбудсманът Мая Манолова застана с част от помощниците пред камерите, за да отчете резултатите от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Тя се организира за трета поредна година под нейния патронаж. Инициативата традиционно набира парични средства и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат великденска надбавка от 40 лева.

Кампанията продължава с пълна сила в навечерието на Великден. Ще я завършим може би така, както я започнахме - с едно послание на децата към баба и дядо, с любов, с добро, с по едно подарено лично боядисано яйце, с козунак и всичко, което сме събрали за празничната трапеза”, каза Мая Манолова.

Депутатите във великденска ваканция до 18 април

Тя каза, че събраните до момента средства са над 400 000 лева плюс храни, които още не са отчетени.

Според мен добротата, която тази кампания събужда у българите, не се мери с пари и с килограми храни, а с направеното добро”, коментира още общественият защитник.

Набраните средства ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в 5000 магазина в цялата страна.

ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН: Пожарна и полиция до всяка църква

Възрастните хора вече могат да получават своите ваучери с месечната си пенсия в централните пощенски клонове по места. От тази седмица, със съдействието на социалния патронаж по общини, започна и раздаването на събраните хранителни продукти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.