Обещанието идва след съвещание между правосъдния министър и шефовете на затвори у нас

Повече надзиратели в затворите, повече пари за заплатите им и промени в закона. Това ще иска министерството на правосъдието от държавата. Обещанието дойде на национално съвещание между правосъдния министър и шефовете на затвори у нас. То беше свикано, след като двама души избягаха от софийския затвор а дни по-късно надзирател беше нападнат от лишен от свобода.

Докато двамата затворници са още на свобода, Министерството на правосъдието събра шефовете на затворите, за да разбере къде са проблемите.

Надзирателите от затворите на протест в София (ВИДЕО)

„Никой не може да бъде спокоен”, коментира правосъдният министър Цецка Цачева.

След 4-часово съвещание стана ясно, че основните проблеми са два. Първият - държавата се грижела по-добре за лишените от свобода, отколкото за служителите на реда, твърдят надзирателите. Проблемът дошъл от новия закон за изпълнение на наказанията. Затова, година след промените в закона, направени по искане на Европа, министерство на прависъдието ще търси как да поправи ситуацията.

Вторият проблем - липса на техника, липса на пари, липса на кадри. Резултатът - слабости в системата. Решението започва да се търси сега.

Правосъдното министерство иска промени в закона, повече пари и повече надзоратели

„Имаме средства и за нов затвор в Кремиковци”, обясни правосъдният министър Цецка Цачева.

Скенери и заглушители за телефони обаче няма да има в Софийския затвор. Проблемът е в местоположението и фактът, че точно до затвора има училище и редица жилищни сгради.

А протестите на надзирателите продължават. С искания за повече пари и промяна на системата. Утре министър Цецка Цачева ще се срещне и със синдикатите, за да решат как да се справят със ситуацията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.