Washington Post задава един нетактичен въпрос

Не искаме да задаваме нетактични въпроси, но… защо Сергей Скрипал не е мъртъв?

Бившият двоен агент беше атакуван с военно химическо вещество едва преди месец, а вече се възстановява заедно с дъщеря си. Юлия е контактна, разговаря и вече е изписана от болницата, пише Washington Post.

Москва: Котката на Скрипал е на мисия във Великобритания (ВИДЕО)

Как е възможно това, след като те са били отровени с толкова мощен агент? Защо семейство Скрипал не се сринаха бездиханни още на прага си? А успяха дори да отидат на ресторант преди това?

Американският вестник цитира медицински експерти, които отдават тяхното излекуване на лекарства и антидоти, които те вероятно са приели в болницата.

Русия се интересува от здравето на домашните животни на Скрипал

„Отравянето невинаги завършва със смърт. Ако се третира бързо и адекватно, е възможно възстановяването от редица съединения”, коментира Мишел Карлин, лектор по съдебна и аналитична химия в английския университет „Нортумбрия”.

Тя допълва, че учените не знаят действително как е нормално да се развият нещата след отравяне с „Новичок”.

„Не трябва обаче да забравяме, че техните тела са били отровени и въпреки че даденият им антидот ще блокира сигналите, те все още ще се нуждаят от време за възстановяване. И това трябва да се случи по естествен път”, пояснява Карлин.

Путин: "Новичок" може да се произвежда в 20 страни по света

Тя прави опит да обясни факта, че Юлия Скрипал се е възстановила по-бързо от баща си: „Не знаем дали причината е, че тя е имала досег с по-малко количество отрова или е трябвало повече време, за да й подейства, защото тя е била по-млада и по-здрава. Има твърде много фактори”.

Токсиколози и експерти по съдебна медицина посочват, че веществата, атакуващи нервната система, са най-опасни в първите дни след атаката. И след като двамата Скрипал оцеляха в тях, значи не е изненада, че сега състоянието им се подобрява, добавят специалистите.

Медицинският физик Малкълм Сперин коментира, че дългосрочните прогнози за състоянието им все пак остават неясни.  

Според него има твърде много неизвестни: „Юлия може да разговаря, но това, което не знаем, е дали тя ще бъде някога в същото състояние, в което е била преди случилото се. Не говорим само за познавателните й способности. Има и други аспекти, които могат да бъдат повлияни – двигателни способности, психически проблеми, тревожност, депресия”.  

И докато руснаците се питат как се е случило това чудодейно изцеление, Лондон го обяснява с „усиления труд на персонала от Националната здравна служба в Сейлсбъри”.

Автор: Гергана Тенева

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.