Причината е, че се закрива цяло звено на приходната агенция

Напрежение сред служителите на НАП. Данъчни от цялата страна излязоха на протест.

Причината е, че се закрива цяло звено на приходната агенция.

В основата на ситуацията, която се разиграва в момента, седят съмнения за корупционни практики. Съкратени ще бъдат общо около 300 души от отдел „Оперативен контрол”. Същевременно се обявява нов конкурс за сходен брой работни места.

Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители.

Днешният протест продължи около 2 часа. Хората настояват за помощ от премиера, президента и главния прокурор.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че става въпрос за преструктуриране на системата и всеки ще може да кандидатства отново за работа.

Оставиха 9 от задържаните 12 данъчни в ареста

След 40 години стаж в системата днес Веска е в задънена улица. Остава без работа, а има само 1 година до пенсия.

„Къде да отида на моята възраст, какво да направя със заемите си. Нека да дойдат вкъщи, да видят колко пари има. Това е срамота”, възмущава се Веска Наджакова, ст. инспектор по приходите, НАП.

Силно притеснени, хората започнаха да се събират пред сградата на НАП, още от рано сутринта.

„Просто седим и не знаем какво да правим. Ще бъдат уволнени не само тези служители зад мен, а служителите от цялата страна”, обясни Владимир Дамянов, отдел „Оперативни проверки", НАП.

Официално мотивите са три- оптимизация, ефективност на персонала и  ограничаване на корупцията. Синдикатите обаче са получили писмо от изпълнителния директор, в което Галя Димитрова припомня акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата и допълва, че това е една от причините  за закриването на отдела.

„Това е абсолютно неприемливо. 300 човека, от които 200 с огромен стаж и опит, да бъдат уволнени”, коментира Николай Наков, КТ "Подкрепа".

Последваха и срещи между ръководството и териториалните дирекции.

„Няма промяна в позицията ни за закриване на отдела и това е нашата позиция. Общественото доверие в тази функция е стигнало до критично ниски нива”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Не съм направила нищо лошо, ако някой е направил, да си понесе последствията”, заявява Веска.

Това е отделът, който извършва проверки, на място, в търговските обекти.  Сега, функциите им ще бъдат поети от друго звено.

„Говорим за изцяло закриване на отдела, изцяло модернизиране на процеса и обявяване на конкурс за хора, които отговарят на заложените очаквания”, заяви Бъчваров.  

Като крайна мярка, служителите внасят и писмо до президента. Настояват проблемът спешно да бъде включен в дневния ред на Съвета по национална сигурност. Тезата-  закриването на отдела, водела до липса на контрол и значително по- малко пари в хазната. А това, по думите им застрашава националната сигурност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.