"Привличането на американски инвестиции също е сред основните приоритети", отбеляза тя

Отпадане на американските визи за българи. Това обсъждаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Конгреса на Съединените щати -  Пол Раян. Срещата беше част от визитата на Караянчева в Америка.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса Пол Раян прие Цвета Краянчева в първата среща на такова ниво между двете страни. Тя е предложила два варианта за промени в американските закони, които да направят по-бързо и лесно приемането на България в програмата за безвизово пътуване със САЩ.

„Това, което предложих на председателя Раян е да се повиши процента на визите от 3% на 10% за отказаните визи или да се смени системата нацяло като се гледа не брой отказани визи, а се гледа брой на хората, които са останали, след като им е изтекла визата”, коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

България представи стратегията си за борба с корупцията пред Световната банка

В момента отказите на визи за българи в Посолството на САЩ в София постепенно падат от над 17 процента през 2015-а година до под 15 на сто за миналата.

А според данни на Държавния департамент процентът на надстоялите своите туристически или бизнес визи българи е близо 1,8% за 2016 г. Малко над 5 на сто обаче са студентите и тези на летни бригади, които не се връщат у нас.

„Имам уверението от председателя Раян, че ще започнем да работим по темата за българските визи и естествено аз го поканих на гости в България”, каза още Караянчева.

Пол Раян е втория по влияние републиканец във Вашингтон след президента Доналд Тръмп, но само преди няколко дни обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат в края на тази година. Повечето наблюдатели отдават решението на Раян с отношенията му с Тръмп и отровната атмосфера във Вашингтон през последните месеци.

Председателят на парламента е в САЩ, ще иска отпадане на визите

„Важността на това да имаме наистина отношение от страна на Съединените щати такова, каквото заслужава България, тъй като темите като отбрана, борба с организираната престъпност, тероризъм – ние си сътрудничим много добре. И на практика нямаме нито един терорист, хванат с български паспорт и това е достатъчно основание да продължим тезата за визите и това е едно добро начало”, обясни Цвета Караянчева.

По рано във вторник Цвета Караянчева се срещна с представители на Американския Еврейски Комитет – една от най-влиятелните организации тук.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.