Парализирана възрастна жена твърди, че в продължение на година дори не я е виждала

Кметска снаха - личен асистент, но само по документи. Парализирана възрастна жена от Юндола твърди, че в продължение на година дори не я е виждала, а снахата на кмета е асистент на всички с нужда от такъв в селото. Кой и как контролира работата на асистентите?

В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ: Недоволството на хората с увреждания

По-жизнена от децата и внуците си преди, с половин парализирано тяло след. Инсултът разделил живота на Айше на две. До преди шест години Емине изхранвала семейството си като продавала домашното си сладко на пътуващите през Юндола. След инсулта на свекърва си обаче, станала неин личен асистент за две години.

Осигуряват 15 млн. лв. за асистенти на хора с увреждания

През следващите няколко години обаче да бъде асистент й било отказано с подписа на кметската дъщеря - служител в "Социално подпомагане". Последвали жалби до Социалното министерство и миналата година парализираната жена пак получила асистент по нова европейска програма. Но това не била собствената й, а 27-годишната кметска снаха.

Плащало се на час, а освен за възрастната жена, от общината във Велинград назначили кметската снаха да се грижи и за другите двама с нужда от асистент в селото. Майката на кмета и мъж с увреждания.

Спира програмата "Личен асистент" за децата с увреждания

Получавала ли е месечна заплата, без да полага грижи за хората? Екипът на „Събуди се” потърси асистента Фатима. Мъжът й ни отпраща. Въпроси бяха отправени и към самия кмет. Отговорът му – имало документи. Не трябвало да се вярва на клевети.

Не идеята, а реализацията била тотално сбъркана, твърдят от организациите, които се борят за правата на хора с увреждания. Оплакванията като това на Айше не били рядкост. Отношение Социалното министерство можело и да вземе, обясняват от там. Вече обаче било твърде късно. Сигнализирали ги за ситуацията в Юндола, но едва след като договорът с личния асистент бил изтекъл.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.