Това стана ясно на конференция в София

Около 30% от българския бизнес ще пострада от Brexit. Това стана ясно на конференция в София с участието на Мишел Барние – главен преговарящ на Евросъюза за напускането на Лондон. Според него обаче правата на българите в Обединеното кралство ще бъдат гарантирани.

ДО ЛОНДОН И НАЗАД: Когато младите се завръщат

58 милиарда паунда – толкова са възможните загуби за бизнеса в Европа след Brexit. Очаква се най-засегнати да бъдат автомобилостроенето, земеделието и хранително-вкусовата индустрия. Великобритания е сред пазарите, на които Симеон Евтимов продава технологии за рудодобив.

Очаква се европейските компании да се сблъскат и с допълнителни разходи заради по-сложните регулации и евентуалните търговски ограничения.

„Brexit създава несигурност и нестабилност за много сфери и за много хора. Следващия март Обединеното кралство ще прекъсне 750 търговски споразумения и те ще трябва да се предоговорят”, обясни Барние.

Докато прогнозите за бизнеса още не са ясни, правата на 80 000 българи в кралството ще бъдат гарантирани след Brexit, уверява Мишел Барние. Това включва правото на установяване, на пенсиониране, на обществено осигуряване и социална защита.

„Споразумяхме се с британците и за участието им и в настоящия финансов период до 2020 година да изпълнят всички свои ангажименти, включително и по изграждането на третия лъч на софийското метро”, каза още Мишел Барние.

Според главния преговарящ участието на Великобритания във финансовите ангажименти до 2020-а ще гарантира изпълнението и на програмите за регионално развитие и селско стопанство в България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.