Вижте какво показа проверка на екипа на "Събуди се", който обиколи със скрита камера 5 картинга

„Картингът е един атракцион, за който няма разписани закони и няма никакви изисквания, независимо от това, че се провежда на път, затворен за обществено ползване. Би трябвало тази празнина във всичките закони на институциите да бъде запълнена”, заяви за „Събуди се” Йонко Иванов от Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му трябва да се махнат шаловете преди качване на колите и е добре да има дрегер, с който да се мери дали хората, които се качват на колите не са консумирали алкохол.

„Едно от задължителните неща, които трябва да носи всеки, който ще шофира на картинг писта, е каската”, добави Йонко Иванов от Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка.

Екип на „Събуди се” обиколи със скрита камера няколко картинг писти, за да провери кой се грижи за безопасността на хората. Без каски, без колани, с неработещи спирачки и без ограждения. Така изглеждат 3 от общто 5-те картинг писти в София. Една трета от пистите в страната са тук. Въоражени със скрита камера, проверяваме ще се погрижи ли някой за нашата безопосност или сигурността ни ще бъде въпрос на късмет. 

Екстремни спортове в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

На първата писта, ни посреща един господин, който на необезопасеното трасе, ни пуска без каска, няма и колан. Въпреки, че пистата няма ограждения и можем да се блъснем в бетонна стена, сграда или дърво, обяснения какво да правим, също не получаваме.

Във втория картинг център каската, колана и инструкциите - също липсват. Спирачката пък, почти не работи.

Каска получаваме едва от третия опит. Колан отново няма. Но има шахти. Няколко. По цялото трасе. 

Обръщаме се към Агенцията за технически надзор. Препращат ни към Автомобилна администрация. Те - към Министерството на спорта и районните общини, които ни съветват да потърсим Столична. Там имали извество отношение по темата, но само колкото се отнася до разрешителното за строеж.  Известен контрол върху дейността на карнинг пистите имали и от Комисията за защита на потребителите, но само от части. А най-важното - застрашаваме  ли живота си докато се забавляваме, било оставено на съвестта на търговците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.