Борисов говори по повод първата годишната от управлението на третия кабинет, който оглавява

Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лева. Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа”.

Това каза премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю за NOVA по повод една година от управлението на кабинета „Борисов 3”.

ЗА КАЗУСА „ИВАНЧЕВА” И БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва”, категоричен бе министър-председателят.

Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност”, заяви Борисов.Той коментира и зрелищния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

Той призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ

Борисов подчерта, че Европа няма никакви критики към България, що се отнася до действията на партньорите в управляващата коалиция.

Доверието в нас е толкова голямо, че освен похвали за България, аз друго не съм чул”, каза премиерът.

Той коментира и посещението на Волен Сидеров в Крим.

„Той иска да си запази лицето на партията си пред своите избиратели. Да каже”: „Да, ние сме тук, защото нямаше друг начин да се направи правителство, но запазваме ценностите на „Атака”, коментира Борисов.

Що се отнася до искането на Веселин Марешки за референдум относно членството в НАТО, министър-председателят заяви, че това е свързано с предстоящите през 2019 г. избори.

На местните и европейски избори ще отидем като отделни партии. Волен Сидеров иска да си привлича електорат от про-руски настроените хора. Валери Симеонов си има няколко теми -  туризъм, тютюнопушене, ТЕЛК-овете. Всеки иска да си запази лицето пред избирателите си. ВМРО си имат своите позиции. Ето, когато бяхме в Скопие с Доналд Туск, Краси Каракачанов ми пусна декларация, че е против Сърбия да влиза в ЕС”, каза премиерът.

Той заяви, че е нормално всяка партия да има различни възгледи, стига да се придържа към коалиционната програма. 

ИМА ЛИ КОНФЛИКT МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТ?

Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един. А Радев се държи като президент само на две партии - БСП и ДПС”, така премиерът коментира словесната битка между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

Борисов подчерта, че за да има разбирателство, е разпоредил „министрите всеки ден да искат срещи с президента”.

Те приемат обществените поръчки и носят отговорност за провеждането им. И аз имам мои мисли в тази посока, но не бих ги казал, не бил се превърнал в президента”, категоричен бе Борисов.

ЗА БОЙНАТА НИ ТЕХНИКА

Президентът говореше, че авиацията е приземена, а ще прави парад на 6 май”, каза Борисов по повод изказване на държавния глава Румен Радев, направено преди време.

Министър-председателят коментира покупката на три „Спартан”-а.

Договори за поддръжка няма. Сега правим от два един. А в тях няма нито пушки, нито картечници, нито нищо”, заяви Борисов.

Без оръжия били и 12-те ни „Кугър”-а, от които в момента летят само четири.

Другите стоят на земята и са неизползваеми”, каза Борисов.

Трите „Пантер”-а, които авиацията ни притежава, били прекалено скъпи дори за френската армия, заяви още премиерът.

ЗА ЕВРОТО И ЕВРОЗОНАТА

Истински се надявам  животът да не стане по-скъп след приемането на еврото. Разбира се, търговците могат да имат спекула – както в случая с черешите”, заяви премиерът.

Той е категоричен, че приемането ни в Еврозоната би донесло позитиви за страната.

Полагаме много усилия, защото това ще намали лихвите по кредите и ще даде една стабилност”, смята Борисов.

Той подчерта още, че България е една от малкото страни, които не са продали златото си при първия му мандат.

СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

Борисов коментира и скорошния доклад на „Репортери без граници”, според който България е едва на 111-то място по свобода на словото.

Проблемът на свободата на словото е в собствениците на медиите. Ние на тях не им се месим. Какво можем да направим ние? Нима БНР и БНТ работят за правителството или виждате проправителствена политика? Нито едно интервю не съм дал там. Затова сега има закон, има да се извади всичко да се сложи на масата, ЕП се занимава с това. Ние как да регулираме този въпрос? Какво да направим, за да спрем Пеевски и Прокопиев да воюват? Аз не знам и затова нищо не правя”, каза Бойко Борисов.

Ако българският парламент днес напише доклад за САЩ само с цитатите от техния президент по време на предизборната кампания, то ще е чудовищно", коментира още министър-председателят.

ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ

Потребителят трябва да бъде наясно какво купува, категоричен е Борисов.

Според него удачно би било дори да има две различни цени за един и същ продукт – една за стоката в чистия й вид и друга – за храната или напитката с не дотам полезни добавки.

Премиерът призова всички да четат етикетите на стоките, които слагат в пазарската си кошница.

„Аз съм отраснал с маргарин, защото маслото по време на социализма беше скъпо. Редили сме се родителите по 2-3 дни на опашки, за да купим адаптирано мляко за децата си, когато управляваха БСП. Но това много бързо го забравиха”, отбеляза Борисов.

ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Темата за развитието на Западните Балкани касае пряко България – най-вече заради мигрантите, коментира министър-председателят.

Ако успеем да постигнем хармония, убеден съм, че Балканите ще станат едно от най-хубави места. А това, че и австрийското председателство си го поставя като приоритет, ме прави умерен оптимист, че за Балканите може да има и различна съдба от масовите гробове”, смята премиерът.

Той е категоричен, че „район, в който се воюва”, отблъсква инвеститорите.

КАЗУСЪТ "ЖЕЛЯЗ АНДРЕЕВ"

Направихме с главния прокурор среща, имаме прекрасен контакт с тези хора, тече следствие и тук, и в Щатите. Всяка дума казана от мен би могла да бъде проблем”, заяви Борисов за казуса с Желяз и добави, че до няколко седмици у нас ще бъдат зам.-държавният секретар и главният прокурор на САЩ.

Той изрази надежда, че казусът ще се разреши благоприятно за българите, чието екстрадиране бе поискано от Вашингтон.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ПРЕМИЕРА ГЛЕДАЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО НАЙ-ГОРЕ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.