Начело на българската делегация застава проф. д-р Ангел Димитров

Правителството одобри състава на мултидисциплинарна смесена комисия между България и Македония, която ще се занимава с решаването на исторически, образователни и други открити въпроси. Комисията ще е на паритетен принцип и е в рамките на чл. 12 от Договора за приятелство и добросъседство с Македония.

Седем експерти от българска и седем от македонска страна ще бистрят спорните моменти между двете държави. Начело на българската делегация застава проф. д-р Ангел Димитров. 

Започва деленето на история между България и Македония

Идеята беше да бъдат намерени хора с безспорна репутация, дипломатически опит и хора, които години наред са защитавали българските интереси, заяви външният министър Екатерина Захариева и допълни, че съставът на комисията е съгласуван с БАН и с Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. д-р на историческите науки Ангел Димитров е дипломат и автор на монография на съвременната политическа история на Македония. Заместник-председател е доц. д-р Наум Кайчев, който е също с дипломатически опит, член и на Македонския научен институт и е един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония.

България, Гърция, Албания и Македония – на масата за преговори

"Съзнаваме голямата отговорност, която поемаме", обърна се Димитров към членовете на кабинета, предаде БТА. "Даваме си сметка, че с колегите от Република Македония ще имаме тежки разговори", допълни ученият и изрази надежда, че техният състав на комисията ще е подбран по начин, който да даде шанс за нормално развитие на разговорите.

Димитров посочи, че от българска страна ще бъде демонстрирана добронамереността, залегнала в Договора за разбирателство и добросъседство, но изтъкна, че професионалната добронамереност ще зависи от научните критерии, към които българската страна смята стриктно да се придържа. Ученият увери, че ще бъде направено всичко възможно за защитата на нашите интереси и то по такъв начин, че да бъде улеснено приложението на Договора в тази част, която, по думите на Димитров, е много важна за формирането на ново поколение в Република Македония.

Как ще се променят отношенията между България и Македония? (ВИДЕО)

Очаква се днес Македония да обяви от своя страна състава на комисията.

Вицепремиерът Захариева обясни пред журналисти в Министерския съвет, че преди първото заседание на комисията ще се подготвят правилата за работата й, механизмите, тематичните кръгове и въпроси. Тя посочи, че е много важно да се създадат ясни механизми на работа, на дебати и на начина на изводите, за да може комисията да постигне резултатите, които цели.

Проф. Димитров изтъкна, че комисията отразява новия дух в двустранните отношения и допълни, че тя "няма да стъпи на празно място", защото, въпреки известните различията от последните години, между историците от двете страни има сътрудничество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.