"Едно от условията на правителството е да не харчи повече пари по проекта", заяви депутат от ГЕРБ

"Основният мотив за спирането на АЕЦ "Белене" беше неизяснеността от финансова гледна точка. Този проект беше много лошо конструиран". Това заяви за "Здравей, България" Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката. 

В понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че до края на годината може да стартира процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене”. 

"Изхарчени са повече от 3,5 милиарда лева и Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да даде пътна карта какво да се случва с това оборудване", изтъкна той. По думите му едно от условията на правителството е да не се харчат повече пари по този проект. Друго условие е да няма държавни гаранции.

България има намерение да размрази проекта АЕЦ „Белене“

"Преди нямаше окончателен договор, нямаше стратегически инвеститор и не се знаеше колко пари ще изхарчи държавата. Много неща не бяха ясни и проектът беше спрян. Оттук нататък, след като беше платено оборудването с дълъг цикъл на производство, реално погледнато трябва да се направи нещо", заяви зам.-министърът на енергетиката. 

Китайската ядрена компания потвърди интереса си към проекта „Белене“

Той коментира факта, че през 2012-а проектът беше спрян с мотивите, че е рисков от сеизмологична гледна точка: "Проектът не е рисков. Минали са стрес-тестове, така че АЕЦ "Белене" отговаря на всички съвременни изисквания. При всички рискови условия - земетресения, наводнения, пожари, да може да издържи. Стрес-тестовете бяха през 2011-а". 

СЪДБАТА НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": Има интерес към изграждане на централата

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.