Говори мъжът, отправил заплахата "Ти си мъртъв" към свой подчинен

Мами ли БДЖ в поддръжката на локомотиви, за да плаща на частната фирма, избрана да извършва ремонтите? За NOVA говори доскорошният шеф на ремонтите Бойко Стоилов, който беше отстранен от БДЖ. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: БДЖ дава пари за футболисти, вместо за машинисти

Той се обърна към свой служител с думите „Ти си мъртъв”. Заплахата беше отправена, след като NOVA изнесе доклади на Борислав Илиев за ремонти на локомотиви, извършени само на хартия.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Транспортният министър разпореди проверка в БДЖ (ВИДЕО)

Източва ли се по тази схема държавната железница? Марин Николов продължава разследването си.

Разследване срещу Стоилов за заплаха е образувано от районната прокуратура в Червен Бряг, три месеца след като Илиев получи обаждането, а NOVA излъчи записания разговор в ефир пред ръководството на БДЖ.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Стотици часове извънреден труд и заплати за футбол в БДЖ

"За мене той е мъртъв като човек, като отношение към колега. Възмути ме точно това – лошата информация. Първо, споменава моето име в репортажа", заяви Стоилов, като се оправда, че не той е контролният орган за ремонтите. По думите му отделът, който трябва да контролира, е отдел „Експлоатация” към "Товарни превози", а не „Ремонт". 

Заплашеният служител на БДЖ: Чувствам се незащитен (ВИДЕО)

Стоилов твърди, че в БДЖ фиктивни ремонти няма. А ръководството на железниците цитира вътрешна проверка със същите заключения. Фиктивни ремонти нямало и в показания от NOVA случай с дизелов локомотив 52053. Проблемът бил друг – локомотивите в БДЖ са стари, повреждали се често, което налагало много случайни ремонти. Подобно е заключението и на одиторите на транспортното министерство, които също проверяваха след разследването ни. 

Доколко обаче цитираните проверки са качествени и обективни? В това се съмняват служителите на БДЖ, говорили пред камерата ни за съмнителните ремонти.

Гледайте във видеото нови факти по случая с дизелов локомотив 52053 - едни и същи повреди на машината на ремонти от три дати, и данни за подпис на некомпетентно лице за приемане на ремонт, от който машината излиза счупена и постъпва в ремонт по необходимост. 

Дали все пак старостта на машините не е добра почва за измами с формални ремонти с цел източване на държавни пари в нечий джоб? Това проверява Софийската градска прокуратура по разпореждане на главния прокурор. Работата на държавното обвинение продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.