Представителите на ЕНП и ПЕС също проведоха разговори

Историческа среща на върха в София. Лидерите на 28-те държави членки на Евросъюза, с изключение на Испания, сядат на една маса с лидерите от Западните Балкани.

При сериозни мерки за сигурност у нас вече пристигнаха Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Тереза Мей, Доналд Туск, Жан Клод Юнкер.

Анализаторите определят срещата като историческа не само за България, но и за Европа. В този формат, с тези теми последният подобен форум се е състоял преди 15 години.

Туск за Тръмп: С такива приятели кой се нуждае от врагове

На масата за преговори слагаме темата „Западни Балкани”, а тя засяга шест държави. Спорни моменти обаче има при четири от тях.

Горещият картоф е Косово - пет от страните, които в сряда вечер сядат на масата, не признават независимостта й. За да се заговори изобщо за преговори, Косово и Сърбия трябва да подпишат договор.

Другият основен проблем е името на Македония.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрече тежки думи в коментар на излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ В СОФИЯ (ГАЛЕРИЯ)

Искам лидерите да препотвърдят, че Европа ще се придържа към споразумението, докато Иран също се придържа. Бих искал Европейската комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските институции са застрашени.  Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове”. Европа или ще бъде един от основните играчи, или ще бъде пионка! Да го кажем просто: или сме заедно, или няма да ни има", категоричен бе Туск.

Беше изключително трудно, хич не им се занимава на нашите хора с тази работа, имаме си достатъчно проблеми в Европа, но накрая се съгласиха и я приеха присърце. И това се дължи най-вече на канцлера на Германия Ангела Меркел. Не знам дали след време ще вземе Нобелова награда, но за Балканите има за какво да й благодарим”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

СПЕЦИАЛНАТА МАСА ЗА ПРЕГОВОРИ

Масата, на която ще се състои официалната вечеря, е специално създадена за случая от материал на основата на рециклиран картон. След края на вечерта, всеки от лидерите ще напише върху нея своето послание. Масата ще бъде нарязана, а посланията - рамкирани и поставени в постоянна експозиция, посветена на българското европредседателство.

ПРЕГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВО

В преговорите за членство всяка от страните от Балканите върви с различна скорост. С днешна дата, като отличници Европа сочи Албания и Македония. И препоръчва с тях да започнат преговорите за членство.

Албания е показала прогрес в реформирането на публичната администрация, независимостта и ефективността на съдебната система и борбата с трафика на наркотици.

Успехите на Македония се мерят с бързите темпове на провеждане на основните реформи, но й предстои да реши тежкия спор за името.

Усилията на останалите четири страни от Западните Балкани, поне засега, не се оказват достатъчни за Европа.

При Черна гора прогрес на хартия имало, но не и видим ефект от реформите. При Сърбия темпото ще зависи от върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Косово. На опашката остават и самото Косово, и Босна и Херцеговина.

СРЕЩАТА НА ЕНП

Перспективата пред Западните Балкани беше тема и на срещи на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), на които се събраха лидерите преди общата вечеря.

Десните в Европа дойдоха в резиденция „Бояна”, за да откроят зад какво ще застане политическото им семейство на срещата на върха в четвъртък. Накратко: нека Западните Балкани да имат път към Европа, но да помислят и за борбата с корупцията.

Борисов се срещна с председателя на ЕП (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трябва да работим здраво за Западните Балкани. Имаме нужда от политическа стабилност, от ясни действия срещу тероризма и да се справим с нелегалната миграция”, заяви председателят на Европарламента Антонио Таяни.

А Балканите имали с какво да се справят, призна и президентът на ЕНП Жозеф Дол.

Трябва да се борим с корупцията. Това е проблем, който регионът трябва да реши”, категоричен бе той.

Иначе Западните Балкани имали опората на ЕНП. Според Борисов нищо не струвало на Общността да помисли за шестте страни като за една - все едно със 17 млн. души население и 100 млрд. евро брутен вътрешен продукт.

Западните Балкани имат да наваксват. Но, ако не ги прегърнем, няма защо да се сърдим, че влиянието там ще е на Русия, САЩ, Саудитска Арабия”, коментира българският премиер.

На семейно-политическата среща преди официалната вечеря дойдоха бившият италиански премиер Силвио Берлускони и сръбският президент Александър Вучич. Германският канцлер Ангела Меркел не успя.

СРЕЩАТА НА ПЕС

Албания и Македония да станат част от Европейския съюз - така изглеждаха надеждите и амбициите преди срещата на ПЕС.

Наистина е важно двете страни да си свършат добре работата. Надявам се през юни Съветът да започне обсъждане за членство на Албания и Македония”, заяви Сергей Станишев.

Добрата работа вече била започната от премиерът на Македония Зоран Заев. За една година той направил западната ни съседка „положителен образ и по-социална”, смята още Станишев. Договорът за добросъседство с България само потвърждавал положителната посока.

Споровете за името не разделиха за срещата лидерите на Македония и Гърция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък получи критики от заместник-генералния секретар на ПЕС Джакамо Филибек.

БСП направи трагична грешка като се противопостави на Истанбулската конвенция”, коментира той.

ПРОБЛЕМИ С ТРАФИКА В СОФИЯ

Присъствието на толкова много лидери на едно място очаквано причини проблеми с трафика в София. На моменти центърът на града беше напълно блокиран.

От Столичната община призовават жителите и гостите на града да избягват излизането с личните си автомобили.  

ЗАРАДИ ДЕЛЕГАЦИИТЕ: Хора с куфари тръгнаха пеша към Летище София

През целия ден в четвъртък движението по булевард „Витоша” - от „Патриарх Евтимий" и „Пенчо Славейков", ще бъде спряно.

Сериозни проблеми с трафика ще има и заради големия протест, готвен от превозвачите срещу така наречения „Закон Макрон". Недоволните от правилата, които в момента се обсъждат, ще докарат камиони и автобуси на „Цариградско шосе”. Те ще бъдат паркирани в платното, в посока Орлов мост.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Мия Димитрова; Велина Сашева; Методи Владимиров

NOVA НА ЖИВО

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.