Какво си казаха Владимир Путин и Шиндзо Абе?

Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че е важно да продължи да се търси такова решение на проблемите с мирния договор между Русия и Япония, което да отговаря на интересите на двете страни и да се подкрепя от техните народи, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Считаме за важно търпеливо да продължим с търсенето на решение, което да отговаря на стратегическите интереси на Русия и Япония и да бъде прието от народите на двете страни“, подчерта руският президент след срещата си с премиера на Япония Шиндзо Абе, .

По думите му на проведените преговори е било обсъдено как да се осъществят договореностите за съвместни икономически дейности на Южните Курилски острови.

Путин: За ядрено разоръжаване на Северна Корея, трябва да й се дадат гаранции

„Третото поред посещение на японска бизнес делегация на южните Курилски острови ще се проведе през юли или август тази година. Ние отново се договорихме да ускорим процеса на реализация на съвместни проекти по пет направления - аквакултура, оранжерийни съоръжения, туризъм, добиване на вятърна енергия и преработка на отпадъци. За целта се споразумяхме през юли или август да изпратим японска бизнес мисия с потенциални участници в проектите“, каза японският премиер Шиндзо Абе.

Путин увери, че няма да е президент, след като му изтече мандатът

Абе посочи, че по време на срещата си с руския президент те са потвърдили готовността да организират през юли тази година пътуване със самолет на бивши жители на островите, които да посетят гробовете на дедите си.

Япония и Русия планират през втората половина на тази година да проведат среща на министрите на външните работи и на отбраната във формат два плюс два, каза Абе в края на преговорите с руския президент Владимир Путин. Последните преговори в този формат са били през март 2017 г. в Токио. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.