Почти никой не посочва, че не желае деца, показват резултатите от изследването

Поколението на хората между 14 и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години. Данните са от най-новото мащабно и единствено по рода си изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл“ като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа. В навечерието на Деня на детето „Галъп интернешънъл“ започва да съобщава изследователски факти от този проект в поредица медийни и научни публикации.   

60 безплатни ателиета за деца на Детски панаир на 1-ви юни

Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари – март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години. „Галъп интернешънъл“ проведе и предходното подобно изследване – през 2014 г. Основни младежки изследвания в последните десетилетия се свързват именно с екипа на агенцията.

12% си представят едно. 59% искат две. 10% - три, а 2% искат четири или повече. Останалите 17% не знаят или не отговарят. На практика почти никой не посочва, че не иска деца. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета.  

Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02.

Като важни фактори за желания от младите хора брой деца са доходите, образованието, както и населеното място, където живеят. Оказва се, че младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си. 

Абитуриенти събират пари за протеза на своята учителка

*** Методика на изследването: Данните са от изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл“ като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа. Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари – март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.