Нелегалните имигранти били основно от арабски, кюрдски и иракски произход

Обвинения и арести, заради 29-те нелегални мигранти, които бяха задържани при акция в софийския квартал „Филиповци”. След повече от 24 часа разпити се оказа, че основните виновници, всъщност не са задържани. МВР ги обяви за издирване.  До къщата, пълна с мигранти, полицията стига в късния следобед на вчерашния ден. Никой от мигрантите нямал документи.  За  да се установи кои са и откъде са всички са откарани в 9-то районно на разпит. Бяха арестувани и двама българи, за които се оказа, че не са замесени. Издирват се други двама.

Сигурността по границата обсъдиха вътрешните министри на България и Турция

„Те са основно с иракски произход, също кюрдски и арабски”, заяви зам.-районен прокурор и говорител на СРС Невена Зартова.

Официална информация за това откога нелегалните мигранти са пребивавали в къщата във Филиповци - няма. Съседи също казват, че не знаят.

Австрия реже помощите за мигранти и бежанци

Къщата, в която вчера са заловени, е на края на квартала. Пред камера хората отказват да говорят за случилото се, но иначе ни споделят, че в тази къща не за първи път се приютяват мигранти. По думите им идват до тук през полето. Това бил начинът да стигнат до тук без някой да ги забележи.

Арестуваните живеят на първия етаж на постройката. В хода на разследването не са събрани достатъчно доказателства, че те са съпричастни към извършване на деянието. Доказателства обаче има за други двама, от същия адрес - съпрузи, които са обявени за общодържавно издирване.

Недоволни мигранти блокираха магистрала до Солун

„На тях ще бъде повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават на територията на страната с цел набавяне на имотна облага”, заявиха от прокуратурата.

От началото на годината до края на април, задържаните нелегални мигранти у нас са малко над 500. Повечето от тях са заловени във вътрешността на страната ни. През изминалата година пък хванатите бежанци у нас са били почти 3000.

Репортери: Габриела Андреева, Владислава Тричкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.