Турската страна подчерта, че без усилията на Анкара, миграционният натиск над Европа щеше да е много по-голям

Граничната сигурност и миграцията бяха тема на международна конференция, която се проведе днес в Одрин. Тя беше организирана от българското посолство в Анкара, като част от програмата на европредседателството, а в нея участваха и вътрешните министри на България и Турция.

Франция изпраща подкрепления на границата с Италия

Основната тема беше сътрудничеството, защото според участниците в конференцията Турция без Европа и Европа без Турция трудно биха се справили с миграцията. Турската страна повдигна въпроса с парите, които Европейският съюз трябва да даде за справяне с миграцията, както и с визовия режим. Турският вътрешен министър  Сойлу подчерта, че броят на мигрантите е намалял няколко пъти благодарение на техните усилия.

Тръмп изпрати войници да пазят границата с Мексико

„Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границите, вярвайте ми всички от Африка и от средния Изток ще бъдат при вас. Ние работим за това тези хора да не влизат в Европа. Правим огромни усилия и товарът на Европа не е толкова тежък, колкото нашия”, заяви той.

Сигурен ли е контролът по границите ни?

„Опасността трябва да я спрем там, където се поражда. Аз съм напълно съгласен с министър Сойлу, дали ще бъде в Афганистан, Либия, Сирия, Нигерия или някоя друга държава, там трябва да бъдат дадени парите, там трябва да бъдат червените точки, които изгражда Европа, а не после да се борим. Убеден съм, че всички ние в ЕС осъзнаваме този риск и всячески се опитваме да подпомагаме тези държави и най-вече Турция, от която зависи  спокойствието на европейските граждани”, каза от своя страна българският вътрешен министър Валентин Радев.

Сърбия: Новият мигрантски маршрут е през България

„Последните данни, които имаме - опитите, които правят лица да проникнат на българска територия е между 50 и 70 седмично, говорим на турска граница, засега нямаме такъв натиск на другите граници. Епизодични и по-малки са гръцката граница. От началото на годината задържани са около 700 човека”, обясни Светлан Кичиков, главен комисар и директор на ГД „Гранична полиция”.

Борисов: Не съм оптимист за мирното развитие на света (ВИДЕО+СНИМКИ)

След първата част на конференцията последва срещу между двамата министри на четири очи, на която турският министър е поискал от българския си колега съдействие по няколко теми. Една от тях е страната ни да предава бързо обвинените в близост с организация на Фетуллах Гюлен – ФЕТО турски граждани, както и да съдейства за смяната на 14 търговски представители и училища.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.