Украйна обвини Русия за убийството на журналист

Шпионска афера като на кино - обявен за убит руски журналист сензационно се появи жив в Киев. Оказа се, че убийството на Аркадий Бабченко, един от сериозните критици на Владимир Путин, е инсценирано и той се появи жив и здрав на пресконференция в Киев.

Убиха руски журналист в Киев

Защо украинските тайни служби заблудиха всички и има ли основания Москва да ги обвинява в антируска пропаганда?

„За мен е странно това, което се случва. Каква е тази операция, която за да примами убиеца, твърдиш, че неговата бъдеща жертва е вече убита. Имам усещането, че става дума за някаква комбинация, в която специалните служби са били насадени на пачи яйца и те са разбрали впослследствие”, коментира в „Здравей, България” проф. Николай Радулов, експерт по сигурност.

Според него украинските тайни служби са направили много лоша услуга на хората, които наистина биха били мишена, защото следващия път никой няма да им повярва и ще чакат да се появят по телевизията.

„Убитият” в Киев руски журналист се появи на пресконференция

Радулов допусна, че може наистина да е имало опит за убийство на Аркадий Бабченко, но той би могъл да идва не от руските специални служби, а от руски националисти, които живеят там.

„Напълно възможно е политиката на Русия там да подмами някои хора да извършат такъв акт, смятайки, че той е полезен на руската пропаганда”, на мнение е Радулов.

Защо руският журналист Аркадий Бабченко инсценира собственото си покушение?

"Според мен най-вероятно цялата тази комбинация е свързана с настроени хора срещу диктатурата на Владимир Путин, които не само са искали да привлекат отново вниманието, но и да се възползват от ситуацията, че случаят „Скрипал” беше съвсем наблизо, че предстои световното първенство по футбол", на мнение е експертът.

„Аркадий Бабченко не е случаен човек. Има славата на журналист, който винаги се добира до ексклузивна информация, която невинаги се харесва в Москва. Не беше добре приеман от официалните медии. Станалото с него буди много сериозен коментар защо и как се случи. Това отваря и разговора за състоянието на медиите в Русия. Там качествената журналистика е много малко. Все повече става ограничена като формат и място, където се развива”, коментира Николай Кръстев от Bloomberg TV Bulgaria.

Той допълни, че явно критиците на Путин се взимат на мушка и това не е за подценяване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.