Революционерът загива във Врачанския Балкан на 20-ти май по стар стил

Хиляди българи на Околчица сведоха глави пред подвига на Ботевата чета. Първите пристигнаха още късно снощи. На официалната церемония присъстваха кметът на Враца, както и представители на Народното събрание.

2-ри юни е, ден в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 142 години от гибелта на революционера на връх Околчица във Врачанския Балкан, където е последната битка на Ботевата чета – на 20-ти май – по стар стил 1876-та година. Чествания днес има в цялата страна. 

Транспортът в София спира за минута в Деня на Ботев

С едноминутно мълчание и с тържествена заря-проверка гибелта на Ботев бе почетена в родния град на революционера - Калофер. Късно снощи паметта на загиналите герои беше почетена и с тържествена заря – проверка във Враца.

Митинг-заря във Враца за загиналите за свободата на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

 Не куршумът, а страхът, безразличието и малодушието убиха поета. Това каза в словото си снощи президентът Румен Радев. Всенародно поклонение на връх Околчица се проведе днес. Както всяка година, и днес с пред паметта на героите се поклониха хиляди българи.

Голямо мнозинство се събра на Околчица в подножието на огромния кръст. 

Съвременните четници, както ги наричат изминаха целия бряг от Козлодуй до Околчица.

Репортерът на NOVA Биляна Борисова ни запознава и с историята на Звездомир, който реставрира и съхранява паметник на Ботев в двора си. Вече повече от пет години бюстът на Ботев не е изхвърлен сред боклуците в училището в село Расово, а гордо се извисява в двора на местен жител.

„Бяха му хвърлили бои и яйца – с две думи го бяха съсипали. Лапетата ги изгониха от училище, а паметникът го прибраха до един склад. Питах ги може ли да го взема”, разказва Звездомир.

Той му направил постамент, реставрирал го с подръчни материали и не спира да го поддържа. С помощта на приятел направил и надписа „Той не умира!”.

Всяка година на 2-ри юни съседите на Звездомир идват в дома му пред бюста на Ботев. Тази събота е още по-специална, защото децата от квартала са се подготвили с програма. Мисията на Звездомир е да поддържа бюста на Ботев и да го завещае на внуците си, които са в чужбина. Надява се те да се върнат някой ден, а дядо им да им разкаже и покаже кой е Христо Ботев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.