„Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на ‘BBB-/A3’.

Положителната перспектива сигнализира за успешно подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018-та година, за четвърта поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От Агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция е стабилна.

Водещата международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България със стабилна перспектива.

Европейската комисия излезе с предложение за бюджет на Еврозоната

Оценката за рейтинга е мотивирана от стабилната фискална позиция и политиката за поетапно присъединяване към еврозоната. Агенцията изтъква още силната позиция на икономиката на страната ни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.